Divendres i dissabte, 4 i 5 d’octubre, Santa Coloma acull unes jornades nacionals per reivindicar que s’aboleixi la prostitució i l’explotació sexual a la societat actual, en el marc de la commemoració del Dia Internacional contra el Tràfic i l’Explotació Sexual de Dones, Nenes i Nens. Sota un lema clar i contundent: «Ni putes, ni princeses, dones lliures», tenen lloc diferents conferències, diàlegs i presentacions, amb l’assistència de reconegudes especialistes i activistes en la matèria d’arreu de d’Espanya. Les jornades se celebren a la Sala de Voltes (edifici La Masia), al Recinte Torribera (avinguda de Prat de la Riba, 171), i es preveu l’assistència d’unes 150 persones.
Les directores científiques de les jornades són Rosa Cobo, professora de Sociologia del Gènere a la Universitat de A Coruña i escriptora feminista, i Beatriz Ranea, sociòloga, docent universitària e investigadora experta. També es comptarà amb la participació de figures destacades en l’àmbit acadèmic, polític i de l’activisme social, com Beatriz Gimeno, responsable de l’Àrea d’Igualtat del partit Podemos a la Comunitat de Madrid i reconeguda activista a favor dels drets LGTBI, i Amelia Tiganus, activista feminista, supervivent de prostitució i tracta.
Un espai de reflexió
Aquestes jornades, organitzades per l’Ajuntament, volen ser un espai per reflexionar sobre les múltiples dimensions d’un fenomen arrelat a la societat i que suposa una forma més de violència contra les dones.
S’abordaran aspectes clau com les relacions entre la industria del sexe i la pornografia i el sistema prostitucional, el binomi existent entre violències i sexualitat patriarcal, el paper de la demanda i la figura del putero o l’impacte que té l’exercici de la prostitució en les dones. Són temes que, segons afirma l'alcaldessa, Núria Parlon, «habitualment escapen al debat públic que, de forma intencionada, evita posar focus sobre el paper que té la prostitució en el manteniment de la desigualtat i la violència patriarcal».
Un altre dels objectius, segons l'alcaldessa, serà posar en valor la força de les polítiques públiques per transformar aquesta realitat; «compartint experiències i reflexionant sobre els reptes i aliances feministes necessaris per avançar en l’abolició d’una institució que s’apropia dels cossos, la sexualitat i la vida de les dones i nenes del món».
Observatori de Dades
Un dels plats forts de les jornades serà la presentació el 5 d’octubre de l’Observatori de Dades Obertes sobre Prostitució, a càrrec de Lourdes Muñoz, directora de la Iniciativa Barcelona Open Data, i Maribel Cárdenas, directora de polítiques d’igualtat i LGTBI de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
Es tracta d’una iniciativa pionera a nivell estatal, que s’emmarca dins del projecte de «La CIBA. Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista» de Santa Coloma. L’objectiu de l’Observatori de Dades Obertes sobre Prostitució és posar llum a un fenomen opac, ja que actualment existeixen poques dades oficials, tot i tractar-se d’una problemàtica global.
España ocupa el tercer lloc de països del món i el primer a la Unió Europea en consumir sexe de pagament, segons la Organització de les Nacions Unides (ONU), i també és un dels principals destins de tracta de dones.
Compromís de ciutat
Santa Coloma va ser la primera ciutat catalana a adherir-se a la Xarxa de Ciutats Lliures de Tracta l’any 2016, mitjançant una moció aprovada per majoria al ple municipal. Aquesta xarxa busca combatre el tràfic de dones i nenes per a l'explotació sexual de què es nodreix el negoci de la prostitució, i demana avançar cap a una «Llei integral de pau i dignitat de les dones» que contempli mesures per acabar amb la demanda de prostitució, que és causa directa de la tracta i posa al centre a les víctimes: dones empobrides, que fugen de la guerra i la violència, nenes i nens amb els quals es trafica per satisfer la demanda principalment dels països rics.
El tràfic d'éssers humans es considerada l'esclavitud del segle XXI. Suposa una profunda violació dels drets humans, de la dignitat i la llibertat de la persona i és una forma de delinqüència greu. La tracta de persones se situa com el tercer negoci il·lícit més lucratiu a escala mundial, després del narcotràfic i de la venda d'armes.