SANTA COLOMA XARXA VIOLETA. Protocol per un espai públic, d’oci i festiu lliure de violències sexistes i LGTBIfòbiques.
Contextualizació del Projecte
El Protocol de Santa Coloma Xarxa Violeta va néixer a finals de 2019 amb l’objectiu de fer de la nostra ciutat un espai públic, d’oci i festiu lliure de violències masclistes i lgtbifòbiques. Sistematitzant les respostes a les agressions que poden produir-se a l’espai públic, contextos festius i locals d’oci nocturn, unificant criteris, esforços i respostes d’avant les agressions heteropatriarcals.
És un nou paradigma de compressió de l’espai públic, un model de seguretat comunitari i feminista , que posa en valor la implicació i el protagonisme de la ciutat convertint-la en una xarxa d’espais violetes. Els locals i espai públics adherits poden acollir a les víctimes i d’aquesta manera facilitar l’activació del protocol segons la situació.
La nostra finalitat és facilitar les eines i recursos als establiments i serveis per a poder detectar i prevenir les violències masclistes i LGTBIfòbiques, així com facilitar l’acompanyament i donar suport a les possibles víctimes i des d’on, sempre que sigui necessari, es pugui activar el Protocol d’Actuació i Coordinació Professional.
I, d’aquesta manera poder construir ciutats segures per a les dones amb aquesta xarxa de refugis violetes.
Estat actual del projecte (veure vídeo)
Des de l’inici hem estat refinant i revisant el protocol amb l’objectiu de poder ficar una mirada crítica constructiva, és per això que ha hagut una progressió en les adhesions.
Durant la pandèmia vam voler donar un nou impuls al projecte de Santa Coloma Xarxa Violeta, desplegant un equip d'agents liles amb l'objectiu d'ampliar la xarxa d'espais violetes per tota la ciutat. Ampliant i reforçant la nostra xarxa d'espais segurs i de referència, refugis violetes, contemplant especialment tots aquells espais i/o serveis que estaven oberts durant el toc de queda, com els comerços de proximitat, supermercats, farmàcies, botigues i tots aquells establiments de primera necessitat.
Actualment formen part més de 300 establiments i serveis que des de 2019, s'han anat adherint al projecte, com l'Agrupació del comerç i la indústria, locals d'oci, restaurants, comerços, farmàcies, gasolineres, serveis de taxi, estancs, perruqueries, associacions de dones i entitats, la federació de veïns i veïnes de la ciutat, així com serveis municipals com la grua (gramepark), servei de neteja viària i manteniment de la via pública, agents cívics nocturns (seren@s), servei de convivència, serveis de salut, i el servei de Policia Local.
I, tot el personal responsable de les diferents activitats festives i culturals dels grans esdeveniments multitudinaris (cambrers/es; personal de seguretat, personal de salut, entitats, etc) com el Rosckfest, Tomorrowland, les festes de barri i la festa major.
A 2022 es va establir també un conveni de col·laboració amb el Transport Metropolità de Barcelona, a les 7 estacions de metro de Santa Coloma de Gramenet.