Projecte Dones Futur
Santa Coloma de Gramenet, 7 de juny de 2022.
Divendres 10 de juny, a La CIBA de Santa Coloma, se celebrarà la jornada 'Dones futur', en la que hi participaran representants de 25 organitzacions i empreses de l’àrea metropolitana de Barcelona amb l’objectiu de fomentar la col·laboració publicoprivada per a l’apoderament i l’ocupabilitat de les dones al sector tecnològic. La benvinguda i la cloenda aniran a càrrec de l'alcaldessa de la ciutat, Núria Parlon.
En aquesta jornada, es presentaran els resultats i línies de treball de la primera fase del projecte. Es comptarà amb testimonis dels primers acords amb empreses i es crearan grups de treball per dissenyar actuacions basades en la generació d'aliances.
Es tracta de la primera iniciativa de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb un altíssim consens i participació de dones amb capacitat de decisió a les seves organitzacions. El 75% ja estan treballant conjuntament amb La CIBA en el desplegament d’actuacions en clau feminista, de gènere i tecnològica. Per exemple, destaca l’acord amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per formar al seu personal en prevenció de violència masclista a través de la posada en marxa d’un projecte pilot a la xarxa de metro i l’acord amb Sorli i Fundació Sorli per promoure la inserció laboral i els recursos no digitals per fomentar una vida normalitzada de les dones més vulnerables, entre d’altres.
Consulteu el Programa de la jornada
Dones Futur és un projecte innovador que posa al centre la promoció econòmica de les dones i converteix LA CIBA en un un hub d'innovació i digitalització per a la millora de l'ocupabilitat de les dones.
Els objectius principals del projecte són establir aliances públic-privades d'alt impacte per promoure la tecnologia com a palanca per a la igualtat d'oportunitats i l'apoderament de les dones. Dones Futur vol millorar les seves competències tecnològiques i habilitats per a la digitalització, alhora que incrementar la seva ocupabilitat i el seu desenvolupament professional i social.
Els objectius específics d’aquest projecte són:
- Situar a les dones en el centre de la formació relacionada amb la tecnologia per promoure la igualtat d’oportunitats a tots els nivells (laboral, social, personal, familiar).
- Generar un vincle amb les empreses que aposten per la igualtat real basat en les relacions de confiança i la bidireccionalitat per promoure noves oportunitats conjuntes.
- Facilitar la millora de competències tecnològiques i digitals d'alta demanda entre les dones, a través de la formació professionalitzadora de qualitat.
Les línies de treball establertes amb les aliances fetes les podem resumir en:
- Línia 1: Formació en igualtat i prevenció violències masclistes per trencar biaixos i afavorir canvi cultural
- Línia 2. Participació per a l’impuls de professions relacionades amb la Green Economy a través del disseny de formació professionalitzadora de qualitat (CAMPUS CIBA).
- Línia 3. Derivació a La CIBA recursos digitals i no digitals per a dones en situació de vulnerabilitat.
- Línia 4. Pràctiques i/o inserció a un nou lloc de treball /acompanyament emprenedoria.
- Línia 5. Impartició de formació en programació per a la millora ocupabilitat de les dones (CAMPUS CIBA).
- Línia 6. Promoure els tallers a escoles amb visió STEM de gènere.
- Línia 7. Treball conjunt per a la creació d'oportunitats i noves solucions innovadores i sostenibles en clau de gènere a través de la tecnologia.
Els beneficis associats al projecte són els següents:
- Incideix directament en la reducció de la bretxa de gènere, potenciant la presència de dones a llocs de treball masculinitzats a tots els nivells, promovent més equilibri. Aquest enfocament incideix en la reducció de la bretxa salarial.
- Promou la diversitat i la inclusió al lloc de treball, afavorint la incorporació de diferents dimensions de la diversitat. Es fomenta el talent divers, reflex d’una societat diversa.
- Impulsa la col.laboració públic-privada amb el focus en el desenvolupament de solucions concretes adaptades a les necessitats de les dones i de la societat.
- Apodera les dones a tots els nivells i en tots els seus àmbits de la seva vida. Afavorint la seva independència i desenvolupament personal perquè puguin lluitar pel que desitgen.
- Ofereix un full de ruta bidireccional de treball amb el focus en el lideratge femení, Ia innovació i el desenvolupament sostenible sense deixar cap persona enrere.
- Vol sumar i compartir des del respecte per contribuir a generar un canvi de model econòmic i social basat en les persones, el que permet que les dones ocupin el lloc que les hi correspon.
A dia d’avui el projecte ja compta amb la col·laboració de 25 empreses.