El gènere de la Pandèmia. Impacte del Covid-19 a la salut de les dones.

En l'actual context de crisi sanitària i social, arran de la irrupció a les nostres vides del nou coronavirus i de la subsegüent pandèmia de COVID-19, es fa necessari poder analitzar totes les dades i els nous escenaris sorgits en el marc d'aquesta emergència mundial des d'una perspectiva de gènere.

Per això us presentem aquest recull de recursos sobre el COVID-19 i el seu impacte en la salut de les dones, tot aprofitant la commemoració del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones per continuar treballant en els objectius que aquesta diada ens marca.

COVID-19, violència masclista i gènere.

Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)

Repositori que posa a l’abast informació d’interès sobre la COVID-19 i el seu impacte en la violència masclista principalment i en els eixos de desigualtat de gènere, en general. Inclou informes tècnics i recomanacions disponibles sobre la COVID-19 i la violència masclista i el gènere, elaborats per organismes, societat civil, institucions acadèmiques i científiques.

Las consecuencias psicológicas de la covid-19 y el confinamiento. Informe de investigación.

Universidad del País Vasco (UPV/EHU)

Estudi sobre l’impacte psicològic de la COVID-19 i el confinament en la població espanyola, liderat per la Universitat del País Basc i amb la participació de cinc universitats més. Els resultats mostren una major afectació en les dones pel que fa a molts dels aspectes analitzats, com ara la sensació d’incertesa i irrealitat o l’increment dels sentiments depressius, pessimistes o de desesperança, entre d'altres.

The impact of COVID-19 on women

ONU Women

(En anglès) Informe de les Nacions Unides que recull com, en tots els àmbits, des de la salut a l’economia, des de la seguretat a la protecció social, els impactes del COVID-19 s’agreugen per a les dones i les nenes simplement per raó de sexe. L'impacte en la salut de les dones es pot trobar a la pàgina 10.

Guía Interna. Alerta de género para brote de COVID-19.

Grupo de Referencia sobre Género en Acción Humanitaria IASC

Campaña 'Salud y mujer!'

Asociación Mujeres para la Salud (AMS)

Campanya 'Salud y mujer!' de l’AMS, entorn al laberint psicològic que està provocant en les dones la realitat de la crisi del coronavirus i les seves conseqüències actuals i futures. Del 25 al 30 de maig s’aniran publicant al seu web materials de gran interès sobre gènere i salut de les dones.

Campanya 'Salut mental de les dones en temps de confinament, resilència i resistència'

Xarxa de Dones per la Salut

Campanya de la Xarxa de Dones per la Salut amb motiu de la commemoració del 28M.

Campaña 'Igualdad es salud'

CCOO

Campanya de Comissions Obreres, amb motiu del 28M, que incideix sobre la necessitat d'integrar la perspectiva de gènere en la investigació, pràctica i gestió de la salut pública, molt especialment en aquests temps marcats per la pandèmia de la COVID-19. S'articula entorn a cinc aspectes bàsics per a la salut integral de les dones: “Perspectiva de gènere és salut”, “Drets sexuals i reproductius són salut”; “Combatre les violències masclistes és salut”; “Treball digne és salut”; i “Conciliació coresponsable és salut”.

Demandes 28M Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones

L’Associació | Drets Sexuals i Reproductius