Aquest matí, a La CIBA, s’ha celebrat la jornada de treball #COMPETENTS, innovació i formació per a l’ocupació de les dones, que ha acollit a professionals de tot el territori per compartir les línies formatives que s’iniciaran pròximament a La CIBA, espai de recursos per les dones, innovació i economia feminista. L’objectiu és generar sinergies entre tots i totes les agents claus de la ciutat per avançar en la promoció econòmica de les dones de Santa Coloma Gramenet.
#COMPETENTS és el nom del programa de formació en digitalització per l’ocupació de dones de Santa Coloma de Gramenet. Però també és el nom del lema de la jornada de treball que ha tingut lloc avui, adreçada a professionals de l’Ajuntament i entitats del tercer sector.
Les formacions que s’impulsen són en ‘Programació web’, amb la col·laboració i participació de Factoria F5, en ‘Data’, amb Aula Magna, i es vol continuar amb formacions i tallers d’apoderament de les dones en la tecnologia a través de l’art i la creativitat, per afavorir i facilitar l’accés i ús de les TIC.
Més informació
Evolució de les TIC arran de la pandèmia
La crisi de la Covid-19 ha tingut un impacte positiu des del punt de vista de l'ocupació en el sector tecnològic. Entre altres raons, perquè aquest mercat s’ha vist obligat a donar resposta a les necessitats derivades de la gestió de la pandèmia; des de la implementació del teletreball o la prestació de serveis en línia, a temes vinculats amb la ciberseguretat o la intel·ligència artificial. Les mesures preses han esdevingut un “accelerador de les tendències registrades”, obrint nous espais de digitalització, com ara l'automatització dels centres de distribució, el comerç electrònic o l’entrega a domicili.
Evidentment, aquest creixement del sector implica també la necessitat d’ampliar el nombre de persones ocupades en les diverses posicions que ofereix el mercat tecnològic i digital.
Les dones en el sector tecnològic
L'estudi “Barcelona Digital Talent” (2019) mostra que només un 8% de les dones ocupen llocs tècnics i especialitzats; i només representen el 22% del total de candidatures presentades a les ofertes de treball vinculades al sector digital.
Pel que fa a la iniciativa empresarial, les dones només representen el 17% en la creació d'start-ups. Tenint en compte les dades que ens parlen de la participació de les dones en el disseny i aplicació TIC, aquestes només representen un 12% en el desenvolupament d'innovacions lligades a la intel·ligència artificial. Menys del 25% del personal investigador en intel·ligència artificial en institucions i organitzacions acadèmiques són dones. En el camp de la ciberseguretat, els pocs estudis amb dades assenyalen que únicament l’11% de les persones que treballen en ciberseguretat a escala mundial són dones.
I és que, tot i que la bretxa digital s’ha reduït progressivament a l’Estat Espanyol, encara hi ha molts reptes per continuar avançant cap a una igualtat real i efectiva.
Des de l’Ajuntament de Santa Coloma, a través de La CIBA, es posa el focus en la incorporació del talent de les dones, facilitant la seva inserció al mercat laboral i la seva promoció econòmica, en un sector emergent, que ofereix oportunitats d’ocupació.
Tot això es fa des d’una política pública activa, apostant per un model innovador, que té per objectiu reduir la bretxa digital, afavorint no només l’accés a les noves tecnologies, sinó fomentant la participació femenina en el disseny i el desenvolupament tecnològic.
3 de març de 2022