Programació Republicanes

Fins octubre 2021

Fins al final del cicle, es podrà visitar l’exposició virtual  “Dones i Guerra Civil”. Exposició produïda per l’Arxiu Històric de Barcelona que posa a disposició una mostra virtual sobre les experiències de les dones durant la Guerra Civil i el Franquisme. 

Programació en format pdf

Dimecres 3 de febrer. 18h.

LA MEMÒRIA                                                                                           

Més enllà de l’oblit, el llegat de les dones republicanes. Presentació del cicle a càrrec de la Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet.

“Guerrilleres de la Memòria”. La Mª Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, conversa amb l’Antonina Rodrigo, escriptora i pionera en la recuperació de la memòria històrica de les dones. 

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesMemoria

 

Dimecres 17 de febrer. 18h

DONES D’AVANTGUARDES

“Las Sinsombrero”, el llegat artístic i intel·lectual de les dones de la Generació del 27. Un recorregut per la vida d’algunes de les dones referents que van trencar amb les normatives socials i culturals que les reduïen al rol d’esposes i mares, i es van atrevir a ser elles mateixes. Visionat del documental i diàleg amb la seva directora, la Tània Balló.

El documental estarà disponible per a la seva visualització entre el 12 i el 19 de febrer a https://vimeo.com/389691044

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesAvantguardes

 

Dimecres 17 de març. 18h

LA CONQUESTA DE LA CIUTADANIA                                                                 

“Con voz y voto”. La conquesta dels drets de les dones a la II República. La proclamació de la II República va significar per a les dones assolir els seus anhels de drets i llibertats. La Constitució Republicana reconeixerà, entre d’altres, el dret de les dones al vot, al divorci, o la protecció laboral. Conferència a càrrec de la Carmen Domingo, escriptora, conferenciant, docent i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació.

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesCiutadania

 

Dimecres, 14 d’abril. 18h

LA REPÚBLICA DE LES DONES                                                                              

“A les dones del 27”, concert poètic a càrrec de la Lucía Sócam. El recital recull poemes, textos i cançons de dones com Zenobia Camprubí, María Teresa León, Maruja Mallo, María Zambrano, Rosa Chacel, Ernestina de Champourcín o Josefina de la Torre.

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesDones27

 

Dimecres, 28 d’abril. 18h

TRANSGRESSORES

“De la Rive Gauche a la Primavera Republicana”. La República també va significar una transformació en la subjectivitat i en les pràctiques amoroses. Dones modernes que es van atrevir a viure el seu amor cap a altres dones, en el marc dels cercles polítics i intel·lectuals del moment. Conferència a càrrec de la Mª Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere.

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesTransgressores

 

Dimecres,12 de maig. 18h

OBRERES

L’emergir del Feminisme Obrer. Dones protagonistes d’una lluita que va néixer als barris populars i industrials i va obrir camí al que més tard serien les conquestes republicanes. Dones valentes vinculades al moviment obrer i als cercles lliurepensadors que es van alçar contra les opressions de classe i de gènere. Conferència a càrrec de l’Emma Fernàndez, historiadora, divulgadora cultural i directora d' ANDRONAcultura.    

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesObreres

 

Dimecres 16 de juny. 18h

MILICIANES

“Milicianes, les dones al front”. Les dones no van  tenir només un paper actiu durant la proclamació de la II República, sinó també en la seva defensa. Les dones es van organitzar i van participar tant al front, lluitant activament en un primer moment, com en la rereguarda, fent-se càrrec d’activitats estratègiques per a la defensa de la República. Conferència a càrrec de la Mary Nash, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona i referent en els estudis sobre el protagonisme de les dones durant la República i la Guerra Civil.

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesMilicianes

 

Dimecres 7 de juliol. 18h

GUERRA I  REPRESSIÓ

Docufòrum. Visionat del documental Que mi nombre no se borre de la historia”, que narra els successos de les Trece Rosas, explicats en primera persona per les seves companyes de militància. Debat posterior conduit per la Maria Pilar Molina Javierre, doctora en Història, catedràtica d’ensenyament secundari i autora de “La Presó de Dones de Barcelona, Les Corts (1939-1959)”.

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesGuerra

 

Dimecres, 22 de setembre. 18h

FEMINISTES

“Quan la República va abolir la prostitució”. Entre les diferents lleis que va impulsar la II República volem destacar el Decret que el 23 de juny de 1935 acabava amb la prostitució. “Queda suprimida la reglamentación de la prostitución, el ejercicio de la cual no se reconoce en España a partir de este Decreto”. Dones anarquistes, socialistes, comunistes, coincidien en considerar la prostitució com una forma d’opressió de les dones i, no només van aconseguir guanyar el debat al Parlament, sinó que també, organitzacions com “Mujeres Libres” van impulsar projectes com els “Liberatorios de la prostitució”. Conferència a càrrec de l’Ana Bernal Triviño, periodista, investigadora i professora de la Universitat Oberta de Catalunya.

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesFeministes

 

Dimecres, 13 d’octubre. 18h

EXILIS

Un recorregut per la derrota i els camins de l’exili que van transitar les dones, tant d’aquelles que varen aconseguir marxar més enllà de les nostres fronteres, com d’aquelles que es van veure condemnades al terrible exili interior. Conferència a càrrec de la Núria Capdevila-Argüelles, catedràtica d’estudis hispànics i estudis de gènere de la Universitat d’Exeter.

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesExilis

 

Dimecres 27 d’octubre. 18h.

EL LLEGAT

“CLARA CAMPOAMOR. Mi pecado mortal”. Tancament del Cicle, amb la proposta teatral sobre la vida i el llegat de la Clara Campoamor, a càrrec de la companyia de dones Lyceum de l’Excèntrica, Centre d’Arts Escèniques

https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesLlegat