Dia internacional der l'eradicació de la violència vers les dones

25N - Programa 2020

banner decoratiu 25N i link a la programació
Clica sobre la imatge per consultar el programa

Més que mai, Santa Coloma no calla!

Núria Parlon Gil
Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

En uns moments tan difícils com els que estem afrontant col·lectivament arran de la pandèmia generada per la Covid-19, la commemoració del 25N, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, esdevé encara més necessària, ja que aquesta crisi ha tingut un major impacte sobre les dones i ha intensificat les situacions de violència masclista a les llars.

Perquè la violència masclista continua sent una realitat quotidiana i les dones que la pateixen viuen situacions encara més agreujades i amb dificultats afegides fruit de l’emergència sanitària, social i econòmica que vivim.

Segons la Macroenquesta de la violència contra la dona 2019, presentada recentment pel Ministeri d’Igualtat, el 57% de les dones majors de 16 anys residents a Espanya han patit algun tipus de violència masclista, i el 40,4% de les dones han sofert assetjament sexual al llarg de les seves vides. Són xifres esfereïdores que no podem tolerar i que ens incumbeixen a totes i a tots.

Per aquest motiu, aquest 25N volem reconèixer, molt especialment, aquelles dones valentes, resilients, supervivients, heroïnes, que compartiran amb nosaltres el seu testimoni i el seu llegat. Alhora hem elaborat, des de la participació i protagonismes de dones diverses de la ciutat, un material que posarà nom a les manifestacions quotidianes de les violències masclistes com una eina de prevenció i detecció del fenomen.

Enguany, la conferència central ens permetrà reflexionar sobre la necessitat de superar el binomi “masculinitat hegemònica i violència patriarcal”, de la mà de Miguel Lorente Acosta, expert de reconeguda trajectòria internacional i Delegat del Govern per a la Violència de Gènere entre els anys 2008 i 2011. 

Comptarem també amb la participació de la Gemma Lienas, que ens presenta el seu nou llibre “Drets Fràgils. Autobiografia d’una generació de dones. Ni un pas enrere: la revolució feminista continua”. L’autora ens recordarà que només des del feminisme podrem assolir un dia l’eradicació de la violència contra les dones, ja que es tracta d’una violència estructural que està en les arrels mateixes del sistema patriarcal.

En un novembre tan complicat com el estem vivint, m’enorgulleix constatar la implicació dels grups feministes de la ciutat i el seu dinamisme, malgrat la pandèmia, en la lluita per la consecució d’una societat igualitària i lliure de violències masclistes. Ho comprovem al programa que teniu a les mans, ple d’activitats organitzades per diversos grups de la ciutat que mantenen viva la lluita contra les violències masclistes.

Aquest programa es l’expressió viva del compromís de la nostra ciutat en la prevenció i denúncia de la violència masclista, una mostra més de què ara, més que mai, Santa Coloma NO CALLA.

25N de 2020

Apartat multimèdia