25N Dia internacional per l'erradicació de la violència contra les dones

Vives ens volem, prou violència contra les dones!

El mes de novembre a Santa Coloma de Gramenet ve marcat per la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. Durant tot el mes, la ciutat es converteix en un espai de reivindicació i de lluita, i el programa d'actes que hem previst, amb la col·laboració de les entitats i associacions, marca el pas d'una ciutadania altament compromesa amb aquesta causa.

Avui dia, els indicadors de la violència masclista superen els nivells de l'any 2020, afectat per la crisi de la COVID-19, i se situen a nivells molt similars als de 2019, segons dades de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere. La violència masclista no cessa i hem de continuar dedicant ingents esforços a combatre-la, tot acompanyant a les dones en els processos d'atenció, recuperació i reparació, però també assignant recursos i energia en la línia de la sensibilització i la prevenció.

Quan parlem de violència masclista ho fem en totes les seves dimensions, incloent-hi la violència psicològica, la violència vicària, les violències sexuals i totes les violències que passen pel nostre cos. No podem oblidar tampoc la violència estructural contra les dones, que malauradament veiem aquests dies que estan patint les dones de l'Afganistan. Totes aquestes manifestacions de les violències les veureu recollides en aquest programa, en el qual us volem animar a participar activament.

També recentment els titulars dels mitjans de comunicació ens alertaven que gairebé un cinquanta per cent de nois creuen que la violència de gènere no és un problema greu. Aquests posicionaments que neguen o minimitzen la gravetat de la violència masclista són un clar indicador que res està assolit ni guanyat en aquesta lluita i que no podem abaixar la guàrdia. Com a societat no ens ho podem permetre!

Per això també, en la línia d'altres campanyes molt potents realitzades en els darrers anys, els instituts de la ciutat han participat, de la mà de La CIBA, en el "25N Street Art Acció". Es tracta d'una campanya de sensibilització i prevenció a través de l'art urbà, en la que els centres i el seu alumnat han tingut el paper protagonista. I és que l'educació i el protagonisme del jovent esdevenen una peça clau en la creació de nous referents i noves narratives que permetin superar lògiques de desigualtat i la superació de prejudicis i estereotips sexistes.

En definitiva, aquest programa del #25N a Santa Coloma us proposa un espai per a la trobada i la reflexió, amb una gran presència de manifestacions culturals com ara música, poesia, exposicions, intervencions artístiques, performances i literatura. Un ampli ventall d'accions reivindicatives, de sensibilització i prevenció, adreçades a tots els públics i a totes les edats.

Perquè ens volem vives i lliures, sense que cap violència patriarcal que travessi i condicioni les nostres vides. Diem alt i clar: prou violència contra les dones!

 

Núria Parlon Gil

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet