cartell de la programacó Republicane

Republicanes, la conquesta de la ciuadania

El llegat de les dones de la II República

En el marc de la programació de La Ciba, encetem el cicle "Republicanes, la conquesta de la ciutadania", que suposa un reconeixement a totes aquelles dones, reconegudes i anònimes, que van fer seva la primavera republicana i van alçar les seves veus als parlaments, als carrers i a les llars, vindicant els seus drets de ciutadania, el d'elles i el de totes les persones, fent realitat el vell anhel de justícia, igualtat i llibertat.

Un dels objectius de La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, és teixir la nostra genealogia i reparar l'oblit a què les dones hem estat condemnades. Amb aquest cicle, des de la memòria i la gratitud, volem reivindicar el llegat de les dones de la II República. Dones valentes, pioneres i compromeses amb la igualtat, que van jugar un paper clau en l'ampliació dels drets de les dones, i que malauradament han estat ignorades per l'androcentrisme de la història.

Aquest cicle ens acompanyarà al llarg del 2021 i, mitjançant una proposta plural d'activitats, ens permetrà fer un recorregut pel pensament, les aportacions i les vides de les dones de la II República, constatar la immensitat del seu llegat i l'actualitat de la seva agenda.

"Republicanes, la conquesta de la ciutadania", és un acte d'amor i de reparació imprescindible.

 

Núria Parlon Gil

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet