Disentir per a ser lliures

Jornades en línia - 19 i 20 de febrer de 2021

banner decoratiu de les jornades sobre violència sexual

Jornades Internacionals "Dissentir per a ser lliures". Una aproximació a les violències sexuals.

 

Santa Coloma de Gramenet és una ciutat amb un llarg compromís en la prevenció de les violències masclistes, de totes les violències masclistes, i molt especialment d’aquelles que encara resten silenciades, com son les violències sexuals.

Aquestes  Jornades Internacionals “Dissentir per a ser lliures”, una aproximació a les violències sexuals, son l’expressió d’aquest compromís. Unes Jornades en les que abordarem la temàtica d’una forma multidisciplinar, aprofundint en les diversos eixos de la temàtica, des de la reflexió i la pràctica de reconegudes expertes, totes elles figures destacades de l’àmbit acadèmic, polític i de l’activisme social.

Abordarem, des de la veu de les nostres ponents, temes estratègics com la hipersexualització de les dones i les nenes, entesa com  l’expressió de la nova misogínia i una reacció patriarcal a la conquesta de drets i llibertats de les dones. Aprofundirem en la construcció de narratives que, com fa l’erotització de la violència, normalitzen la violència sexual, desvelant el que anomenem com “la construcció material de la violència simbòlica”. No podem d’oblidar que aquests imaginaris es construeixen sobre els cossos i la vida de les dones, que la poderosa i globalitzada industria de l’explotació sexual  mercantilitza els cossos de les dones, deshumanitzant-les i convertint-les en objectes de consum, ja sigui pel mercat de la prostitució i  la pornografia o per l’expropiació de la capacitat reproductiva de les dones.

Analitzarem el contínuum de les violències sexuals al llarg de la vida de les nenes, les joves i les dones; compartirem propostes i serveis que donen  resposta als malestars i traumes que afecten a les dones i que gairebé sempre  les acompanyen en la seva recuperació i resiliència.

Aquestes jornades son una ocasió  per reflexionar sobre el mite de la lliure elecció, sobre els paranys del consentiment i sobre el poder revolucionari del “no” de les dones, de la llibertat de dissentir.

Unes jornades, que es sumen a l’esperit dels moviments globals de denuncia que han protagonitzat les dones arreu del món, com el #MeToo a Estats Units, el #Cuéntalo a Espanya o el recent #MeTooInceste a França, i ens permetran teixir noves aliances feministes per denunciar i eradicar totes les violències sexuals que pateixen les dones, nenes i nens del món.

Núria Parlon Gil

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet